De nieuwe N-baan deel 5 (29 juli 2013)

Stand van zaken.

Vandaag een heugelijke dag, er kan weer gewerkt worden aan de modelbaan. Dat was helaas het eerste deel van 2013 niet mogelijk. Nadat ik eind 2012 de modelbaan geheel had getest in Erica heb ik de modelbaan weer thuis in mijn hobbyruimte/garage neer gezet, gelukkig wel op blokjes, van de vloer af dus. Dat is mijn geluk geweest, want in januari heeft 3 keer vele centimeters water in mij hobbyruimte/garage gestaan door een lek in de fundering, een scheur in de betonvloer en veel heel veel regenwateroverlast. Gelukkig hebben de modules geen schade opgelopen maar de vloerbedekking kon ik afvoeren naar de vuilstort, de onderkant van de isolatiewanden was behoorlijk aangetast door het water en alle andere zaken die in de ruimte stonden waren nat, zeg maar zeiknat. Een specialist erbij gehaald en samen een plan van aanpak, opruimen en herstellen opgesteld. Als eerst heb ik een zeecontainer op mijn oprit laten plaatsen en heb de modelbaan met alles wat daarbij hoort hierin geplaatst. Daarna alles wat nat was en bewaard moest blijven laten drogen en ook de container in gedaan. Alle isolatiewanden verwijderd en opgeslagen in een soort tent die tegen ons huis was aangebouwd. Doordat we de wind vrijspel in de tent lieten en de panelen zo danig hadden opgestapeld dat de wind er doorheen kon waaien, droogden deze panelen in enkele maanden geheel op.

Intussen rondom de garage de tuin open gegraven en de fundering bloot gelegd, rioleringsbuizen verplaatst, de lijnontwatering gewijzigd en moeten wachten tot alle muren droog genoeg waren om te worden behandeld. Want natte fundering en muren behandelen tegen vocht moet droog gebeuren. Nadat de buitenkant was gedaan werd de bestaande betonvloer aangepakt en met waterstop de binnenkant van de garage geheel behandeld. Dat kan alleen geschieden als de gehele garage leeg is, en weet jij wat er allemaal in een garage annex hobby ruimte ligt, hangt of staat? De zeecontainer was dan ook compleet afgeladen vol. Een nieuwe betonvloer incl. wapenig werd aangebracht, al moesten we wel een paar uur wachten op de betonmixer. Twee en half uur later dan gepland kwam deze op de vrijdag, intussen zaten de 6 mannen van de aannemer mooi te wachten. Vanwege de ligging van de garage was het er naast rijden van de betonmixer geen optie en moest de beton met kruiwagens over een kleine 100 meter worden vervoerd. Dan volgt het wachten tot de beton voldoende is gehard dat de volgende laag er over heen kan. Echter de aannemer was niet erg van het beton gecharmeerd., te grove grindstenen er in, was één conclusie. De egeline vloer werd aangebracht, wat dikker dan gepland vanwege de grove stenen, en lag er schitterend bij. Echter de volgende ochtend leek het geheel wel een Zwitserse gatenkaas, allemaal luchtgaatjes in de laag. Om het verhaal niet te lang te maken het heeft incl. de vele besprekingen en praatsessies met betonleverancier, egaline leverancier en aannemer nog een volle maand geduurd alvorens de vloer goedgekeurd was voor gebruik. De derde egaline laag met daaronder de tweecomponenten epoxilaag bleek eindelijk goed. Toen kon de inrichting weer starten, alle isolatiewanden moesten qua hoogte worden aangepast, de vloer was bijna 10 cm hoger komen te liggen, de tussenwanden weer geplaatst, kasten geplaatst en planken aan de muren bevestigd. De inrichting wat efficiënter gemaakt en alles werd weer uit de container de hobbyruimte/garage weer ingesleept. We zijn nu zover dat er nog een paar verhuisdozen echt uitgezocht dienen te worden maar de meeste spullen staan allemaal weer op zijn (nieuwe) plek. Als je in deze fase voor de tweede keer al je spullen door de vingers krijgt houdt je zelf wel weer een schifting en blijkt dat je jarenlang veel te veel onnodige zaken hebt bewaard en die zijn dus ook afgevoerd. Helaas heb ik geen foto's gemaakt van de situatie voor de verbouwing, maar foto's tonen de nieuwe ingerichte ruimte waarvan alle muren en het plafond een lichte kleur hebben gekregen.

De komende vakantie tijd kan ik de laatst loodjes, die bij deze grote verbouwing horen, afwerken en kan ik de modelbaan nu hopelijk toch binnen enkele maanden zover hebben dat hij weer geschikt is voor evenementen.

Wordt vervolgd.