Het nieuwe leven

Het nieuwe leven, of een nieuwe toekomst, ja zo zou je het kunnen noemen. Enkele jaren geleden ben ik op cursus geweest. “Pensioen In Zicht” stond op alle papieren en de uitnodiging die ik ter voorbereiding van deze week ontving. Mijn werkgever bood ons deze cursusweek aan, we konden een lokatie uitzoeken. Alleen dat was al een reuze opgave, keuze te over. Uiteindelijk besloten we om deze week door te brengen in kasteel-hotel Vaeshartelt in Maastricht.

Samen met mij echtgenoot reden we op de maandagochtend richting het zuiden van ons land. Onderweg uitgebreid discusieren over wat ons te wachten zou staan, wie de andere cursisten zouden zijn, en over al die zaken waarvan we ons geen enkele voorstelling konden maken. Direct na de middag arriveerden we in het kasteel-hotel en kregen een kamer op de tweede verdieping toegewezen. Nadat we de koffers daar hadden heengebracht werden we welkom geheten in de ontvngsthal door onze cursusleider en maakten we kennis met de andere 10 echtparen, die ook dankzij hun werkgever, aan deze cursus konden deelnemen. Echtparen in dezelfde leeftijdsgroep waarvan één van beide partners of net in de Vut zat of binnen niet al te lange tijd hiervan gebruik zal gaan maken. Een week vol verrassinge zou beginnen.

11 verschillende beroepen, 10 verschillende bedrijven, 22 verschillende mensen en allemaal beginnen we aan een nieuw deel van het leven. Het werken is gestopt, 11 personen die niet meer hun dagelijkse gang naar de werkplek zullen maken. 11 personen die nu alle dagen hun partner thuis oever de vloer krijgen en die daar ook aan moeten wennen. 22 personen die hun leven toch iets anders zullen gaan beleven. Het nieuwe leven, een nieuwe toekomst gaat beginnen. Dit thema was de rode draad die ons cursisten en de door ons behandelde onderwerpen deze week verbond.

De notaris, de dokter, de joga, zware onderwerpen en speelse activiteiten vloeiden afwisselend in elkaar over met tussen door de gezamelijke maaltijden in het voortreffelijke hotelrestarant. Van ontbijt tot en met de borrel aan de bar, laat in de avond, deelden we onze gebruiken en gedachten als één familie. Dat alles onder de onopvallende leiding van de cursusleider, altijd aanwezig, met raad en daad en vaak met wijze woorden al dan niet verwerkt in een songtekst met gitaar begeleiding. 23 personen die elkaar niet kenden, maar een hechte groep vormend. Met elkaar werkstukjes uitvoerden, schilderden, debateerden, luisterend naar elkaar en elkaar steunden in die kleine momentjes als het nodig was. Totaal verschillend beroepen, verschillende achtergronden, verschillende geloofsovertuigingen, verschillende gewoontes maar allemaal positief in het leven op weg naar het nieuwe leven. Allemaal met één doel, de laatste jaren van het leven er samen nog een mooie tijd van te maken.

Een week cursus, een week geen televisie, een week geen computer, een week niet afwassen, niet koken, een week verwend worden met de meest speciale en heerlijke gerechten. Een week waarin we veel aspecten van het leven hebben behandeld en waarin we samen de weg naar de nieuwe toekomst zijn ingeslagen. Ik had het voor geen goud willen missen.

Na het lunchbuffet hebben we op de vrijdagmiddag afscheid van elkaar genomen. Adressen en mailadressen zijn uitgewisseld, we zullen elkaar weer ontmoeten. Ik raad een ieder die ooit nog in de gelegenheid komt om zo’n pensioen in zicht cursus te mogen volgen dit zeer zeker te doen. Het is leerzaam, informatief, gezellig, en altijd anders dan wat je ook verwacht. Dat is voor meer dan 100 procent te danken van onze muzikale cursusleider Jan. Ik kijk dan ook met spanning uit naar op de dag waarop zijn cd uitkomt, waar dan die mooie versen staan die hij tijdens deze week ten gehore heeft gebracht. Intussen is de CD van Jan uitgekomen met daarop schitterend liedjes met een diepe betekenis.

Als PIZ-groep houden we elk jaar een reünie. De eerste keer met de gehele groep naar Geldrop, daarna in waren we Hellevoetsluis met 3 echtparen minder. De overgebleven 8 echtparen er nog steeds en intussen hebben we met deze groep van 8 echtparen in Erica in Velthoven en in Lith alweer reünies gehouden en we verheugen ons reeds nu op de volgende reünie in Oudekerk aan de Amstel.