Hoe ver ligt Groningen van Den Haag en hoe ver Den Haag van Groningen.

Voor de meesten onder de lezers in het noorden van Nederland is deze vraag niet zo moeilijk te beantwoorden. Even ver luidt de conclusie van alle gevraagde personen. De zelfde vraag is gesteld in Limburg. Zeeland en Friesland, ook daar werd overal het zelfde antwoord gegeven.

Maar owee als ik die vraag stel in het politieke centrum van ons land, in de aan de kust liggende plaats Den Haag, van waaruit de politici ons land besturen. Ook in de omliggende plaatsen, in de driehoek Rotterdam, Alkmaar, Utrecht krijg je een geheel anders omschreven antwoord. Dat is zoŽn eind weg, daar moet je wel 2 uur voor in de auto zitten om in die streken te kunnen komen, komt er dan uit de altijd zo welbespraakte kokers van de mensen die in die driehoek wonen. Daar kunnen we niet aan beginnen om daar naar toe te gaan, laat ze maar hier komen als ze wat willen. Hoe vaak horen we dat in ons kleine landje, breed 150 km en hoog 275 km. Wat een afstanden zeg, iedere buitenlander, lacht om die afstanden. Tijdens mijn werkzame periode bij het bedrijf waar ik meer dan 44 jaar heb gewerkt was het al niet anders. Ons hoofdkantoor stond dan wel niet in Den haag maar net onder de rook van Utrecht. Vaak ben ik, en natuurlijk altijd in de wintermaanden, naar het hoofdkantoor moeten rijden voor het volgen van een vergadering of cursus. om 9.00 uur, wie waren er aanwezig om 9.00 uur, juist zij die al meer dan 2 uur moesten rijden om op tijd te zijn. Zij waren meestal zo goed op tijd dat er altijd nog ruimte was voor een kop koffie en een sanitaire stop voor de aanvang van de vergadering of cursus. Wie waren er altijd te laat en moesten dan in het eerste half uur van de bijeenkomst altijd naar het toilet, zij die binnen een straal van 20 km van de lokatie woonden.

Steevast begonnen die altijd Hoe kwam ik eigenlijk aan dit onderwerp, kan er trouwens wel vele verhalen over schrijven. Juist, ik kwam op dit onderwerp door een uitspraak van een televisie directeur. Hij vond Groningen veel te ver weg voor de televisie intocht van Sinterklaas. Deze meneer Jan van Dijk van de NPS en verantwoordelijk voor de televisie registratie vond dat Groningen zo ver weg was. Gelukkig hebben de plaatselijke autoriteiten het tij kunnen keren en komt dit programma op 16 november vanuit Groningen rechtstreeks op de buis tot vreugde van de vele jeugdige kijkertjes in ons land. Want Groningen biedt meer dan alleen maar gas. Dan hopen we dat in 2014 Sinterklaas in Drenthe zijn eerst stappen op Neerlands bodem zal zetten, want dat is de enige provincie waar dit speciale programma nog nooit is geweest.

Zijn die westerlingen eenmaal in het noorden, dan willen ze er niet weer vandaan. Of zou deze meneer van de televisie niet precies weten waar Groningen ligt? Friesland is even ver rijden vanuit het westen, want Heerenveen weten ze altijd te vinden, vooral als het om schaatsen gaat. Ook dat moet in het westen van Nederland komen, daar wonen de bobo's die alles regelen en bedenken. Daar zitten de mannen die gigantische stations bedenken waar meerdere schaatsbanen in aangelegd gaan worden en waar nog geen enkel persoon kan vertellen hoe het een en ander gefinancierd gaat worden.

Heerenveen ligt zo ver weg hoor je weer in die uithoek van Nederland, ik bedoel dus het dicht bevolkte westen. Al zal dat in de toekomst ook verleden tijd zijn want Heerenveen, de bakermat van het internationale schaatsen ligt er uit. Heerenveen ligt zo ver weg hoor je weer in die uithoek van Nederland, ik bedoel dus het dicht bevolkte westen. Echte ambitieuze plannen in een plaats waar de meeste mensen wonen die toen ze geboren werden nog nooit van ijs en winter hadden gehoord.

Laat staan dat ze ooit op schaatsen hebben gestaan of dat in de toekomst zullen doen. het Nederlandse schaats stadion hoort in Heerenveen in de provincie Friesland waar de bakermat van het schaatsen altijd heeft gelegen waar het schaatsen groot is geworden. Echter dat zijn die bobo's vergeten, zij denken alleen aan hun eigen belangen en aan die van hun westerse vriendjes die financieel onhaalbare plannen willen realiseren in een uiterst financieel moeilijke tijd. Al zal altijd voor de westerlingen Groningen verder van Den Haag verwijderd zijn dan Den Haag van Groningen.

  • Home