Jeugd en de modelspoor hobby.

Modelspoor, een oude mannen wereld is een zeer vaak gehoorde uitspraak.

We moeten de jeugd erbij betrekken, hoor je regelmatig op allerlei bijeenkomsten, tentoonstellingen en vergaderingen van modelspoorclubs en tijdens modelspoor evenementen. Al is dat in deze door computerspelletjes, mobiele telefoons en andere elektronica speeltjes bedorven wereld lang niet gemakkelijk. Ik probeer op mijn manier de (klein)kinderen enthausiast te maken voor onze zo mooi hobby.

Niet meteen een modelbaantje kopen voor je kleinkind. Dat heeft geen enkel zin. Laat hem of haar zelf ontdekken dat de modelspoorhobby van vader/moeder of opa/oma een zeer mooie hobby is waar de kinderen als ze wat ouder worden zeer veel mee kunnen doen.

Thomas the Steam-engine.

Voor mijn kleinzoon heb ik een Thomas locomotief gekocht met diverse geluiden er in. En . . . . . mijn kleinzoon vindt het prachtig, vooral de draaiend wielen en de geluiden. Het eerste begin is er. Ook heb ik intussen de bijna alle dvdís (24 stuks) bijeen gesprokkeld, ik ben nog steeds op zoek naar die 3 ontbrekende dvdís.

Tegenwoordig is er voor de (klein)kinderen ontzettend veel en mooi speelgoed te koop. Dat zijn o.a. de houten spoorbanen waarop houten treinen kunnen rijden. Daar bij horen huizen, bomen en autoís ,ook alemaal van hout en kindervriendelijk. Zelf heb ik gekozen voor de door IKEA op de markt gebracht houten treinenset. Diverse uitbreidingssetjes zijn ook te koop. Het zijn eenvoudige treinen waar de kleintjes al op zeer jonge leeftijd zonder problemen mooi mee kunnen spelen.

Als ze iets ouder zijn er bij betere speelgoedzaken (o.a. bij V.enD. en diverse webwinkels, o.a. bij Speelboom.nl) treinen van Thomas and his friends te verkrijgen. In H0 tref je zelfs een complete Marklin Thomas startset aan. Maar dan moeten de kinderen toch wel iets ouder zijn. Nog niet in Nederland verkrijgbaar, wel in Engeland en Duitsland, zijn de grote Lego bouwdozen van ...... natuurlijk Thomas and friends.

Ik ben N-rijder, daar past geen H0-versie van Thomas bij. Dus informatie inwinnen via de handel en via internet. Met als zeer bevredigend resultaat dat Thomas met Annie en Clarabel, James met de ondeugende wagonnetjes, Percy met Sodorpost en Henry met het personenrijtuig nu bij mij thuis op de N-modelbaan rijden.

Voor het Industrieel Smalspoor Museum in Erica heb ik ook een set Tomas treinen aangeschaft en deze zijn daar te bewonderen op een door Anne Janssen uit Assen gebouwd modelbaan. Dit geheel is nu eigendom van ISM en vele kinderen zijn er niet bij weg te slagen. De gehele dag waren er kijkers bij de modelbaan en niet alleen de kinderen wisten de namen van de locs veilloos te noemen.

Het industrieel Smalspoor Museum is geopend van het eerste weekend van mei tot en met het laatste weekend oktober.

Kijk voor de juiste openingstijden op Industrieel Smalspoor Museum